Töltött káposzta

Mindenki kedvenc karácsonyi ételét, a töltött káposztát már teljes értékű növényi változatban is elkészíthetitek!
Sokan furcsállják, hogy miért kell hagyományos ételeket, ízeket utánozni vegánként…
Pedig szerintem ez annyira egyértelmű. 20-30, esetleg mégtöbb éven keresztül megszoktunk bizonyos ízvilágot, hagyományokat és ünnepi ételeket. Teljesen természetes, hogy ezek az ételek még hiányozhatnak, és  ugyanúgy szeretnénk, ha az ünnepek részei lennének, attól függetlenül, hogy életmódot váltottunk.
Így természetesen, mióta vegán vagyok, úgyanúgy minden karácsonykor kerül az asztalra töltött káposzta is! Imádom, ebben az időszakban napi 3x is simán tudok enni belőle.
Étel Főétel
Cimke olajmentes, vegán
Elkészítés 1 hour 30 perc

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta + 10 levél Kóstoljuk meg előre és ha nagyon sós, mossuk ki a felét vagy a harmadát
  • 2 db vöröshagyma 1 a töltelékhez, 1 a káposzta alá
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 250 g csiperke gomba
  • 100 g durvára vágott dió
  • 250 g főtt barna rizs 2x-es mennyiségű, enyhén sós vízben főzve
  • 250 g főtt bab
  • 100 g sűrített paradicsom
  • őrölt babér levél: ízlés szerint ízlés szerint
  • őrölt pirospaprika édes és füstölt: ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • borsikafű ízlés szerint

Elkészítés

  • A töltelékhez pici vízen lepirítunk egy apróra vágott vöröshagymát és gombát, majd összekeverjük a főtt babbal, a főtt barna rizzsel, a durvára vágott dióval, a sűrített paradicsommal és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, őrölt babér levéllel és fűszerpaprikával és egy gerezd zúzott fokhagymával.
  • Megtöltjuk vele a leveleket úgy, hogy kb 1 evőkanálnyit az aljára teszünk, behajtjuk a 2 oldalát és feltekerjük.
  • Egy edényben lepirítjuk a másik apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a káposzta azon felét, amit átmostunk.
  • Megszórjuk a fűszerekkel, rádobunk 1 gerezd fokhagymát felszeletelve, majd rápakoljuk a töltelékeket.
  • Rápakoljuk a káposzta másik felét, ugyanúgy megszórjuk a fűszerekkel, a fokhagymával, rátesszük a maradék sűrített paradicsomot, felöntjük annyi vízzel hogy ellepje és összefőzzük!